otuzsubat34 Yeni Forumçu

Daxil ol: Nov 12, 2007 Mesajlar: 36 Şəhər/ölkə: istanbul 1183.2 Xal
|
Göndərilib: B. Yan. 20, 2008 4:26 am Mesaj mətni: Helal ve Haram Üzerine Bir Hikaye... |
|
|
Helal Ve Haram
Gencin birisi Kabe'de hep; ''Ey doğruların yardımcısı olan Allahım'' ''Ey haramdan
sakınanların yardımcısı olan Allahım sana hamd'ü sena ederim'' diye dua ederdi.
Bu durum birisinin dikkatini çekti. Neden hep aynı dua yı yapıyorsun,başka dua
bilmiyormusun ? dedi.
O da anlattı:
yedi sekiz sene önce yine kabe'deiken içi altın dolu bir torba buldum içinde
tam bin altın vardı. İçimden birses : Bu altınlarla şunları şunları yaparsın diyordu,
hayır dedim kendi kendime; Bu benim değil başkasının malı ,kulanamam haram olur.
Bu sırada birisi: Torba bulan varmı diye bağırıyordu. Çağırdım onu, nasıl bir torbaydı
içinde ne vardı? diye sordum. Tarif etti ve içinde bin altın vardı dedi. Torban burda
diyerek verdim, adam torbayı açıp bana otuz altın verdi.Pazara gittim temiz yüzlü
genç bir esiri överek satıyorlardı gencin temizliği dikkatrimi çekti,yanlarına gidip
bu köle için ne istiyorsunuz, dedim otuz altın dediler, adamdan aldığım otuz altını
verip genci satın aldım. Genç, terbiyeli,güzel konuşan, çok iyi bir insandı. Onu aldığıma
çok menun olmuştum. Genç bana hayat hikayesini anlattı, Efendim , ben fas Emirinin
oğluyum. Kaderimde köle olmak varmış. Bir kaç ay sonra bir gün kölemle çarşıya çıktık
Karşıdan gelen üç yabancı gördük. Kölem , bunlar babamın adamları ,dedi.
Beni buldular. Senden beni satın almak isterler, sen iyi bir insansın Onlara otuz bin
altından aşağıya satma. O kişiler yanıma geldi, bu esiri bize satarmısın dediler
satarım dedim, Altmış altın verelim dediler. Bende Olmaz dedim. Artıra artıra yirmi bin
altına kadar çıktılar. Otuz bin altından aşağı olmaz dedim. Çaresiz kabul ettiler.
Ben otuzbin altın ile, işyerleri açtım. Ticaret yaptım . Çok zengin oldum. Birgün
arkadaşlarım bana çok zengin bir alilenin güzel bir kızı var babası yeni vefat etti,
onunla seni evlendirelim. dediler. Ben de olur dedim. Nikah kıyıldı. Deve yükleri
çeyizini getirdiler. Çeyiz arsında bir torba dikkatimi çekti. Eşime , Bu nedir dedim.
İçinde 970 altın var. Babam Kabe'de bunu kaybetmiş.Bulan gence otuzunu vermiş.
Kalanı da bana hediye etti. Çeyizine koyarsın dedi, diye anlattı. Demek ki bulduğum
altınlar benim rızkım imiş. Sahibine vermeseydim haram yoldan gelecekti. Şimdi
yine bana geldi. Bana yardım edip, haramdan koruyan, nice nimetler ihsan eden
Yüce Rabbim'e hamd ettim.
Tüm hayatı boyunca her insanın rızkı Yüce Allah tarafından taktir edilmiştir.
Onun haram veya helal olmasını siz kendiniz belirlersiniz. |
|